Je hebt vast wel eens gehoord hoe winkels zoals Walmart in Amerika 24 uur per dag geopend zijn. Op YouTube zijn er filmpjes te zien van hoe mensen daar om 3 uur ’s nachts boodschappen doen. Ook in Nederland is er de trend waar te nemen dat winkels steeds vaker en langer op zijn. Maar zullen ze ooit 24 uur per dag geopend zijn? We delen onze kijk hierop in deze blog.

De Winkeltijdenwet

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar tot 1996 waren winkels alleen onder kantooruren toegestaan om open te zijn. Dit betekende dat, indien je een fulltime baan had, je alleen op zaterdag de boodschappen kon doen. Dit veranderde met de Winkeltijdenwet. Deze wet bepaalt dat winkels tussen 06.00 en 22.00 open mogen zijn. Het is wel nog steeds aan de ondernemer of hij of zij de winkel ook daadwerkelijk opent in de avonduren. De uitbreiding van de tijden zoals ze in deze wet vermeld staan naar 24 uur per dag heeft zowel voordelen en nadelen. 

Winkelen in de nacht

Om 3 uur ’s nachts nog even snel wat snacks kopen in de supermarkt; gaat het in Nederland ooit gebeuren of niet? Om deze vraag te beantwoorden is het eerst van belang om te kijken naar de voordelen van 24-uurs winkels. 

De voordelen

Ten eerste zorgen 24-uurs winkels ervoor dat consumenten de flexibiliteit krijgen om te winkelen wanneer ze maar willen, in plaats van te worden beperkt door openingstijden. Ten tweede zorgen 24-uurs winkels voor meer concurrentie in de markt. Omdat er meer winkels open zijn worden de prijzen meestal lager. Dit biedt consumenten meer keuzemogelijkheden en betaalbaarheid. Ten derde bieden 24-uurs winkels meer mogelijkheden voor werkgelegenheid. Werknemers kunnen flexibeler werken, waardoor ze meer gelegenheid hebben om te werken wanneer het hun uitkomt.

De nadelen

Hoewel de voordelen van 24-uurs winkels aantrekkelijk zijn, zijn er ook enkele nadelen. Ten eerste zijn er kosten verbonden aan het openen van een winkel 24 uur per dag. Dit betekent dat winkeliers een groter bedrag aan personeel en beveiliging moeten besteden om hun winkels open te houden. Ten tweede is er een hogere kans op criminaliteit bij winkels die 24 uur per dag open zijn. Omdat de winkels langere uren open zijn, zijn ze kwetsbaarder voor diefstal en inbraak; met name tijdens de nachtelijke uren. Ten derde kunnen 24-uurs winkels ook leiden tot meer verkeersproblemen. Als winkels 24 uur open zijn betekent dit meer verkeer in de omgeving. Dit kan leiden tot overlast, met name ’s nachts wanneer mensen proberen te slapen.

Resumé

Hoewel er zeker enkele voordelen en nadelen zijn aan 24-uurs winkels, lijkt het erop dat het voorlopig concept niet in Nederland zal worden geïmplementeerd. Hoewel er al enkele winkels in Nederland zijn die 24 uur open zijn, zoals tankstations, geldt dit niet voor alle winkels. Deze winkels zijn meestal beperkt tot specifieke producten of locaties. De Nederlandse regering is ook niet van plan om winkels 24 uur per dag open te stellen. Er is een wet die winkeliers een rustperiode oplegt tussen 1:00 uur ’s nachts en 6:00 uur ’s ochtends. Deze wet is bedoeld om werknemers te beschermen tegen lange werkdagen.

Dus, hoewel er voordelen aan 24-uurs winkels zijn, lijkt het erop dat deze voorlopig niet in Nederland zullen worden geïmplementeerd.

Dit ga je ook leuk vinden