Kiezen voor de juiste stijl voor je woonkamer kan een lastige taak zijn. Er zijn veel verschillende stijlen die je kunt kiezen en het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende stijlen die je voor je woonkamer kunt kiezen, zodat je er makkelijk een kunt vinden die bij je past.

Het is geen gemakkelijke taak om een stijl te kiezen voor de woonkamer. Er zijn zoveel verschillende opties om uit te kiezen die allemaal verschillende aspecten van je persoonlijkheid en levensstijl weerspiegelen. Je woonkamer is de ruimte waar mensen samenkomen om te ontspannen, te praten en plezier te hebben dus is het belangrijk om een stijl te kiezen die past bij wat je wilt bereiken. Door onderstaande stappen te volgen ben je goed op weg een stijl te kiezen waar je nog jaren plezier van zult hebben.

Hoeveel ruimte?

De eerste stap is om te bepalen hoeveel ruimte je hebt. Als je veel ruimte hebt kun je proberen om een groot statement meubelstuk te plaatsen, zoals een brede bank of een ronde eettafel. Of wat dacht je van een breed televisiemeubel met een grote tv? Dit statement meubelstuk kan de basis zijn voor de rest van de meubels in de woonkamer omdat het als uitgangspunt gebruikt kan worden om verder te decoreren.

De meest populaire stijlen

Na het bepalen van de basis, is het tijd om te bepalen welke stijl bij jou past. De meest voorkomende stijlen zijn modern, vintage, Scandinavisch, industrieel en landelijk. Elke stijl heeft zo zijn eigen unieke elementen waarmee je de woonkamer kunt decoreren. 

  • Modern is bijvoorbeeld geïnspireerd op minimalisme met strakke lijnen en voornamelijk neutrale tinten zoals grijs en wit. 
  • Vintage is geïnspireerd op antieke meubels met robuuste materialen zoals hout en leer waarmee je vele warme accenten aan de ruimte toevoegt. 
  • Scandinavisch is geïnspireerd op natuurlijkheid met lichte houtsoorten en neutrale tinten zoals wit, beige en grijs. Industrieel is geïnspireerd op oude fabrieken met metalen elementen en stoere materialen zoals ijzer en baksteen waarmee je vele contrasterende accent aan de ruimte toevoegt. 
  • Landelijke stijl is geïnspireerd op traditionele (boeren) huizen met veel natuurlijke materialen, zoals hout of stro, waarmee je veel warme accent aan de ruimte toevoegt. 

Wanneer één van deze stijlen er voor jou uitspring is het verstandig om hierbij te blijven en wellicht voor een sub-stijl te gaan, zoals Japandi in het geval van de Scandinavische stijl. Op deze manier zul je op de stijl uitkomen die perfect bij je past.

Accessoires en decoratie

Eens beslist welke stijl bij jou past, is het tijd om te bepalen wat voor accessoires en decoraties er nodig zijn om de look compleet te maken. Hiervoor moet je rekening houden met wat er al in de woonkamer aanwezig is en wat er nog toegevoegd moet worden om de stijl waar je voor gekozen hebt, te versterken. Denk hierbij aan kussens, kleedjes, planten, kunstwerk en kleine meubels.

Budget

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met je budget. Je wilt natuurlijk een look creëren die bij jou past, maar je moet ook rekening houden met wat je kunt veroorloven. Kijk goed naar de verschillende opties die beschikbaar zijn en bepaal wat het beste bij jouw budget past.

Kiezen voor de juiste stijl voor je woonkamer kan een uitdagende taak zijn, maar als je de bovenstaande tips volgt, ben je al een heel eind op weg om de perfecte look te creëren die bij jou past. Vergeet niet dat het belangrijkste is dat je uiteindelijk een stijl vindt waarin jij je thuis voelt!

Dit ga je ook leuk vinden